Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukázka štvavé a vysmívající se novinařiny na Seznamu-Novinky

Pan Babiš udělal osudovou chybu koupí webu iDnes, protože tím dal Seznamu záminku k osvojení taktiky konkurenčního boje haněním majitele iDnes přes politiku.  

Podívejme se podrobněji na nedělní komentář: Americké rakety v Česku? Babiš to prostě nepobral. Je z klávesnice reportéra Václava Dolejšího ze Seznamu.

Babiš odvětil, že on „nechce válku, o které stále mluví šílený náčelník Řehka“. Slova generála Řehky jsou znepokojivá a nenahrávají k uklidnění už dost rozvibrované společnosti. Generál Řehka a kdokoliv z vlády by vůbec neměli vypouštět jakékoliv úvahy o možné válce ČR. Visí-li v prvním dějství na stěně puška, pak v dalších dějstvích z ní bude vystřeleno. Některým novinářům je to úplně jedno, hlavně když si můžou do někoho kopnout.

Zklamaní voliči pětikoaličního kabinetu najednou vidí šílenou alternativu (míněn pan Babiš), takže načas spolknou své nejrůznější výhrady. Že je vláda bezradná, špatně komunikuje, porušuje daňové sliby, pro někoho je moc tvrdá, pro jiného zase příliš měkká. Pro normálního voliče je právě toto šílenou alternativou.

Najednou zas vidí „starého špatného“ Babiše, který neumí pořádně mluvit, v jedné větě neudrží jedno téma, neodpovídá na otázky, jen všechny a všechno kritizuje, aniž by nabízel vlastní řešení. Subjektivní posměchy.

Když Babiš pokračuje tím, jak nejprve potřebuje vysvětlit detaily, jako třeba, jestli na našem území budou cizí vojáci, jestli se tu budou stavět vojenské základy, zda tu budou lítat rakety, tak musí doslova jásat celá dezinformační scéna a ruská pátá kolona. Nemusí, ale ať jásá, kdo chce. Detaily lokace US Army na území ČR, má právo znát celá republika.

To, že pan Babiš se nevyjadřuje akademicky, neznamená, že mu většina národa nerozumí. Jakkoliv by se vyjadřoval spontánně až obhrouble, pro podnikatele a živnostníky mluví jazykem byznysu. To, že jiná část národa (podle průzkumů ta menší) mu nerozumí, neznamená, že pan Babiš nemá směr a cíle. Kultivovaný pan Fiala je ve vyjadřování pravý opak, zato je bez směru a cíle v nekonečnu. Takže máme kultivovaného, příjemného pokrývače, po jehož práci vám teče do baráku, a pak máte vesnického balíka, který nešetří nadávkami, ale vystřihne vám perfektní střechu. Koho si vyberete?

Pan Dolejší vyzdvihuje jako negativum pana Babiše že „vidí politiku přes peníze“. Pak bych se chtěl pana Dolejšího zeptat, jakou pro něj mají peníze váhu? Chodí pěšky, loví zvířata aby se najedl, a bydlí v jeskyni bez vytápění? Jsme ve světě, který jsme si vycinkali klíči. Ten svět je postaven na egu a penězích. A pan Babiš je někdo, kdo práci s financemi ovládá, i podle slov jeho oponentů, bravurně. Politika jsou peníze, protože ty potřebujme nutně k životu všichni.

Abych pana Dolejšího jen nehanil, v článku je dobře zmíněn postřeh, kdy pan Babiš není konkrétní v otázkách smlouvy s umístěním obranného štítu USA v ČR. Nicméně opět…. je to podnikatel, jeho zajímají detaily, kroky, termíny. Pak až řekne, zda je pro, nebo jestli má výhrady, a jaké. V byznysu má vše svojí posloupnost, v politice by mělo také. Jásavé výkřiky nechme naivním politikům z ODS.

V roce devadesát jsem byl jedním ze zakládajících členů Syndikátu novinářů. Když jsme v Pařížské ulici slavili jeho založení, doufali jsme v objektivní novinařinu. Seznam-Novinky, a lidé typu pana Dolejšího se odklonili ke štvavé, výsměšné novinařině možná právě proto, že tato generace nezažila, jak ji bývalá totalita používala. Jedou v paralele s komunistickou novinařinou, aniž si to uvědomují. Už nemají srovnání.

Vzpomínáte, jak investigativní novináři Seznamu hledali syna pana Babiše, aby z něj vypáčili prohlášení, že svého otce nemá rád? Všechna obvinění pana Babiše, pro která po celé roky Seznam vyhledával informace, byla smáznuta. Stálo to mraky peněz, a především neustálý odklon od jiné, potřebné práce. 

Seznam-Novinky roztočil nevídanou novinařinu. Urážlivou, uječenou, pomlouvačnou, dogmatickou. Po celá léta vlády ANO se Seznam prezentoval jako přerostlé novinářské děcko kopající kolem sebe.

Nebýt Seznamu, měli bychom zde jinou vládu. Nejsem si jist, jestli ve skutečnosti ten, kdo určuje směr voličů, nejsou média. Jestli v tomto státě není osud voleb v rukou přerostlého uječeného děcka zvaného Seznam-Novinky.

Autor: Jiří Anderle | pondělí 5.6.2023 20:18 | karma článku: 34,16 | přečteno: 1230x
  • Další články autora

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma: 15,83 | Přečteno: 361x | Diskuse| Hyde park

Jiří Anderle

Řehka s Pavlem a armádní klikou tak zoufale stojí o posilování armády

Snahy pana Řehky vyjadřují postoj armádní kliky ČR, snažící se hluboce zasahovat do dění státu a jeho ekonomiky. Víme, z dob studené války, kam vedou hluboká vměšování armády do politiky.

28.2.2024 v 10:06 | Karma: 26,34 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Jiří Anderle

Ve sporu o umělém vyvolávání války má Schillerová pravdu

Strašení Ruskem vychází primárně od armád, v ČR unikátně z diplomacie. Těžko se chápe, kde vzal pan Lipavský, že Ruská imperiální expanze si brousí zuby i na střední Evropu, a proč toto slova jako diplomat vypouští.

18.1.2024 v 11:36 | Karma: 33,79 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Politika

Jiří Anderle

Než vám na dveře zaklepe ruský voják, projděte si základy ruštiny

Ne, my s Rusy nic nemáme... s barbary jedněmi. Slované jsme, my Češi, jen tak napůl. My na Der Wilde Osten nepatříme, i když jsme Němce vyhnali. Nicméně, úporná snaha Čechů zbavit se nálepky východní země má trhliny.

30.11.2023 v 11:21 | Karma: 18,71 | Přečteno: 641x | Diskuse| Kultura

Jiří Anderle

Straší, překrucuje a manipuluje… Toxická militantní klika v ČR.

Neschopná vláda a prezident tvořící kliku s kamarády z armády. Vražedné spojení, které nás táhne do propasti zvané „Balkán střední Evropy“.

29.11.2023 v 8:08 | Karma: 35,41 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 21,08
  • Průměrná čtenost 2673x
Každoroční změna věku je únavná.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené blogy